fbpx

12 symptom på stress – såhär känner du igen tecknen

Föreläsning med Björn Rudman

12 symptom på stress – såhär känner du igen tecknen

Symptom på stress Det är enkel att missförstå stressens signaler, ofta förklarar vi bort dem eller tror att de kommer gå över av sig själva. Förståelse och insikt är emellertid grunden i att hantera stressen effektivt och vårda sitt välbefinnande. I detta inlägg ska vi betrakta långvarig stress och dess tecken, både fysiska och psykiska, och vad du kan göra för att inte bara erkänna dem utan också hantera dem på ett hälsosamt sätt.

Symptom på stress

Det är enkel att missförstå stressens signaler, ofta förklarar vi bort dem eller tror att de kommer gå över av sig själva. Förståelse och insikt är emellertid grunden i att hantera stressen effektivt och vårda sitt välbefinnande. I detta inlägg ska vi betrakta långvarig stress och dess tecken, både fysiska och psykiska, och vad du kan göra för att inte bara erkänna dem utan också hantera dem på ett hälsosamt sätt.

Tecken på att du är för stressad

 1. Utmattning som inte läker: Känner du att oavsett hur mycket du än försöker vila så kommer energin inte tillbaka? Detta kan vara ett tecken på att stressen har blivit kronisk.
 2. Ständig trötthet vid uppvaknande: Vaknar du utan att känna dig utvilad och redo för dagen, även efter en hel natts sömn? En trötthet som inte går att vila bort kan vara en varningssignal.
 3. Sömnsvårigheter trots trötthet: Är du så trött att du bara vill sova, men när kvällen kommer är det ändå svårt att somna? Stress kan orsaka störningar i sömncykeln.
 4. Ökad ansträngning för dagliga sysslor: Måste du anstränga dig mer än vanligt för att utföra dagliga aktiviteter? Detta kan vara ett tecken på att din kropp och ditt sinne är överbelastade.
 5. Negativa känslor tar över: Upplever du att dina negativa känslor som sorg och ilska har växt sig starkare och tar mer plats än tidigare? Stress kan förstärka dessa känslor.
 6. Snabbhet till negativitet: Finner du att du reagerar med negativa känslor snabbare än vanligt? Det kan vara din kropp som signalerar att den är stressad.
 7. Svårigheter att se det positiva: Har du svårt att finna glädje i händelser och situationer som normalt sett skulle ge dig positiv energi? Detta kan vara ett symptom på stress som har fördunklat din syn på livet.
 8. Trötthet utan ansträngning: Känner du dig trött i kroppen utan att ha ansträngt dig fysiskt? Det här är ofta en indikation på att stress påverkar dig fysiskt.
 9. Koncentrationssvårigheter: Har du svårt att koncentrera dig och känner att allt tar längre tid än det brukar? Stress kan försvaga din förmåga att fokusera.
 10. Tröghet i tankarna: Uplever du att du är seg i tanken och att det inte blir bättre även efter vila? Detta kan vara en tydlig indikator på stress.
 11. Oregelbunden aptit: Upplever du att din aptit är dålig under dagen men att den ökar på sen kväll? Stress kan störa din kroppens naturliga hungersignaler.
 12. Magsmärtor utan klara orsaker: Har du få ont i magen eller liknande obehag utan någon uppenbar anledning? Stress kan orsaka eller förvärra magbesvär.

Tre steg för att hantera och förebygga symptom på stress

1. Minska din belastning

Försök att identifiera vad det är som utlöser din stress och ta aktivt steg för att minska dessa faktorer. Det är viktigt att förstå din energi och hur olika aktiviteter påverkar dig. Lär dig att säga nej och skapa gränser för att skydda din tid och din energi.

2. Planera in återhämtning

Integrera strukturerade pauser och återhämtning i din dagliga rutin. Det handlar inte bara om att ta en lunchrast utan om att verkligen ge din hjärna chansen att återställa sig. Övningar och strategier från boken kan hjälpa dig att identifiera de bästa sätten att återfå energi baserat på dina individuella behov.

3. Skapa en stabil grund

Etablera en ”baslinje” för hälsa med god sömn, balanserad kost och regelbunden fysisk aktivitet. Denna grundläggande självvård är avgörande för att kunna motstå stress och hålla sig frisk både mentalt och fysiskt.

För att bibehålla en god sömn bör du skapa en regelbunden rutin för läggdags och vakna upp tider. Undvik koffein, alkohol och tunga måltider nära läggdags. Skapa även en lugn och avslappnad miljö i sovrummet genom att hålla det mörkt, svalt och tyst.

Sammanfattning

Igenkännandet av symptom på stress och dess många ansikten är det första stegen mot att hantera den. Det handlar om att vara uppmärksam på de signaler vår kropp och vårt medvetande skickar ut och att ge oss själva de verktyg och den tid som behövs för att återhämta oss.

Var inte orolig; genom praktiska steg och med stöd från beprövade tekniker, kan du återfinna balansen och förebygga långsiktig stress. Kom ihåg att det mest grundläggande steget är att vara tålmodig med dig själv och erkänna att det tar tid att läka. Du är inte ensam, och det är inte ditt fel att du känner som du gör. Att söka hjälp och använda sig av till exempel kursen ”Bli frisk ifrån stress och utmattning” kan vara viktiga steg på vägen mot förbättrad hälsa och välbefinnande.

Vanliga frågor

Vilka symtom kan man få av stress?

Man kan få väldigt många fysiska symptom på stress.
Tryck över bröstet, dålig mage, värk i kroppen, yrsel, dimsyn osv. är inte ovanligt.

Hur känner man sig när man är stressad?

Stress är en subjektiv och individuell upplevelse men ofta är det en känsla av att vara pressad, att ha bråttom, att vara orolig utan anledning och liknande som många vittnar om.

Hur påverkas kroppen av stress?

Kroppen påverkas mycket negativt av långtidsstress. Allt ifrån hormonssystem till ämnesomsättning till signalsubstanser kan agera felaktigt vid tillräckligt hög och långvarig stress.

Hur vet man att man har gått in i väggen?

Ett utmattningssyndrom skapar nästan alltid en omfattande trötthet och stora kognitiva nedsättningar i form av minskad koncentrationsförmåga, försämrat minne, försämrad uppmärksamhet och liknande.

....

Skriv upp dig på nyhetsbrevet

… och få regelbundna uppdateringar och sammanfattningar av poddavsnitt, artiklar, filmer och speciella erbjudanden

Skriv upp dig på nyhetsbrevet

… och få regelbundna uppdateringar och sammanfattningar av poddavsnitt, artiklar, filmer och speciella erbjudanden