fbpx

ADHD och trötthet – hantera utmaningar med energi och ångest

adhd och trötthet - www.bjornrudman.se

ADHD och trötthet – hantera utmaningar med energi och ångest

Även personer med ADHD, som ofta uppfattas ha "överflöd av energi", kämpar ibland med betydande trötthet. Denna paradoxala trötthet beror inte bara på de psykiska ansträngningarna av att ständigt hantera impulsivitet och uppmärksamhetsproblem, utan även på den mentala belastningen som följer med ADHD. Förståelsen av hur ADHD och trötthet samverkar kan vara avgörande för att skapa hållbara dagliga rutiner och minska belastningen på de exekutiva funktionerna.

Förstå kopplingen mellan ADHD och trötthet

Även personer med ADHD, som ofta uppfattas ha ”överflöd av energi”, kämpar ibland med betydande trötthet. Denna paradoxala trötthet beror inte bara på de psykiska ansträngningarna av att ständigt hantera impulsivitet och uppmärksamhetsproblem, utan även på den mentala belastningen som följer med ADHD. Förståelsen av hur ADHD och trötthet samverkar kan vara avgörande för att skapa hållbara dagliga rutiner och minska belastningen på de exekutiva funktionerna.

Ångest som följeslagare till ADHD

Ångest är inte bara en vanlig följeslagare till ADHD, utan också en bidragande faktor till trötthetskänslan. Personer med ADHD upplever ofta en högre grad av ångest, vilket inte bara dränerar deras energi, utan också förstärker utmaningarna med deras kognitiva belastning. Denna ångest kan ytterligare förvärra svårigheterna med att hantera vardagliga uppgifter, vilket skapar en ond cirkel av trötthet och stress.

ADHD och nedsättning i exekutiva funktioner

ADHD innebär ofta en nedsättning i de exekutiva funktionerna, såsom planering, organisation och prioritering, vilka är avgörande för att hantera dagliga livet. Trötthet kan förvärra dessa utmaningar, vilket gör det ännu svårare för många med adhd att uppfylla sina mål och uppgifter. Denna insikt är central i Björn Rudmans diskussion i podcastavsnittet, vilket understryker vikten av att hantera sina energinivåer smart.

Strategier för att hantera ADHD och trötthet

För att effektivt hantera kombinationen av ADHD och trötthet, är det viktigt att utveckla fasta rutiner. Genom att minimera behovet av ständiga beslut kan personer med ADHD bättre hantera sin energi och sina kognitiva resurser. Att skapa och hålla sig till en välstrukturerad daglig rutin minskar den kognitiva belastningen och hjälper till att stabilisera både humör och energinivåer.

Många med ADHD har både svårt att somna och svårt att sova. Detta både på grund av mediciner men också för att hjärnan inte slutar tänka och jobba bara för att det är kväll och man ligger i sängen.

Det är också vanligt att individer med besvären blir utbrända. Adhd och utmattningssyndrom är vanligt förekommande.

Avslutande tankar

Att förstå sambandet mellan ADHD, trötthet och ångest är avgörande för att kunna hantera dessa tillstånd effektivt. Björn Rudman delar värdefulla insikter och strategier i sitt podcastavsnitt ”ADHD & Uttröttade Hjärnor: Kämpa mot Ångest och Energitömmare”. För dig som vill fördjupa din förståelse och få praktiska tips för att hantera din ADHD och relaterad trötthet, erbjuder detta avsnitt både kunskap och inspiration.

För ytterligare information och stöd, rekommenderas att lyssna på hela avsnittet och utforska fler avsnitt på podcastens plattformar.

Vanliga frågor

Vad har man brist på om man har ADHD?

Den vanligaste teorin är att signalsubtansen dopamin är i någon form av obalans.

Hur känns ADHD i kroppen?

Det är olika från person till person men ofta känns det som en rastlöshet som aldrig släpper.

Kan adhd ge sömnproblem?

Absolut. Det är mycket vanligt med sömnbesvär hos individer med adhd.

....

Skriv upp dig på nyhetsbrevet

… och få regelbundna uppdateringar och sammanfattningar av poddavsnitt, artiklar, filmer och speciella erbjudanden

Skriv upp dig på nyhetsbrevet

… och få regelbundna uppdateringar och sammanfattningar av poddavsnitt, artiklar, filmer och speciella erbjudanden