Träning eller inte efter en tuff dag på jobbet och ganska låg energi över lag?

Träning eller inte efter en tuff dag på jobbet och ganska låg energi över lag?
Frågan är väldigt vanlig och samtidigt komplicerad. Som så mycket annat när det gäller stress, huvudet och kroppen så finns inget rak och standardiserat svar. Jag skall göra ett försöka att förklara hur jag tänker med mina kunder. Träning och fysisk aktivitet skapar energi under rätt förutsättningar men tar också energi. Att komma ut på ”plus” på andra sidan är helt nödvändigt men kanske inte alltid fungerar så för alla.

Det första man måste känna till är att det är en stor ”DBP-faktor” (Det beror på…). Som så mycket annat, ja till med ALLT annat när det gäller människan så finns det ingen rak, allsrådande eller definitiv fakta. Allt beror på. Så när det gäller frågan ”träning eller inte efter en tuff dag på jobbet och ganska låg energi över lag?” så beror det på. Det beror på hur länge du haft låg energi, det beror på vart den låga energin kommer ifrån, det beror på om du har låg energi i huvudet eller i kroppen eller både och samtidigt, det beror på vad du har för möjligheter att återhämta dig i stort, det beror på hur din kropp och ditt huvud reagerar på fysisk ansträning, det beror på hur din kropp och ditt huvud reagerar på miljön träningen skall utföras i och så vidare, och så vidare.

Det är alltså inte ”bara att bara” detta. Därför är det väldigt svårt för många att ta ett avvägt och funktionellt beslut kring träningens vara eller icke vara efter en tuff dag på jobbet när energi är ganska låg över lag i livet.
Jag försöker alltid hålla det enkelt för mina klienter.

1.      Om du ställer dig själv frågan, ”borde jag verkligen träna idag?” så brukar frågan i sig vara tillräckligt med svar. Du hade inte ställt den om det hade varit självklart. Det är antagligen bättre att avstå idag och satsa på aktivitet imorgon eller i övermorgon istället.

2.      Om du har en tuff period på jobbet, i livet och i dig själv så kan träningen vara en ventil att släppa ut lite ånga men den kan också vara ett krav som du verkligen inte behöver. ”Now the diffrence”. Fundera på hur den fungerar hos dig och ha med den faktan i beslutet träning eller inte.

3.      Försök att utmaning din uppfattning om ”träning”. Kroppen och huvudet tycker antagligen att det är bättre med lite varje dag än att du kör två högintensiva crossfitpass i veckan. Att röra på sig behöver inte innebära gruppträningspass, intervaller i backe eller att svettas så man blir skelögd och behöver kräkas. Huvudet och kroppen är betydligt mycket mer anspråkslös än så. Det viktiga är att det inte händer, inte vilken intensitet eller att det måste vara minst en timma eller ge träningsvärk. ”Now the diffrence”.

Dessa tre punkter är enligt min uppfattning ett väldigt bra ställe att börja sina funderingar på. Det kommer skapa en säkerhetszon och marginaler och du har en större chans att hålla dig på rätt sida om ”sträcket”.

Så tänker jag.
Tack för att du läste.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln