Att bibehålla hälsan som nyckelperson i personalkritisk verksamhet

Björn Rudman, föreläsare och terapeut Björn Rudman, föreläsare och terapeut
Att bibehålla hälsan som nyckelperson i personalkritisk verksamhet

Stress och press gör det väldigt svårt att koppla av när man känner och vet att man inte kan vara sjuk eller att det nästan inte är möjligt att ha en tuff period hemma. Men livet händer. Livet händer även någon som en nyckelperson i en personalkritisk verksamhet. Jag skall försöka hjälpa dig att reda mer i detta och kanske till och med hitta vägar fram för göra tankar runt detta lite enklare att hantera.

När jag pratar om att må bra så handlar det inte om att allt skall vara perfekt. Det handlar inte om att det ”aldrig får lov att vara dåligt”. Det handlar inte om att man aldrig är sjuk. Det handlar om balans och att kunna hantera vardagens toppar och dalar på ett sätt gör situationen hanterbar och inte konsumerar all din energi. Stress och utmattningsbesvär gör det väldigt svårt både med balansen i vardagen och hanteringen av situationer. Har man dessutom en position på sin arbetsplats som gör att det blir ”dåligt” om man inte är på arbetet eller kan prestera på den nivån man vant sig vid blir det ännu knepigare.

Jag tänker framförallt på två grejer när det gäller en sådan situation. Det ena är att det måste finnas en stor tydlighet ifrån arbetsgivaren kring vad som faktiskt gäller. ”Vad händer om jag inte kan vara här?” Det är inte hos arbetstagaren som det ansvaret skall ligga hos. Det är arbetsgivaren och organisationen som behöver skapa en säkerhet i verksamheten. Om allt ansvar ligger hos en enda människa som i grund och botten är just människa så finns det ett problem. För det är just en människa som finns bakom tjänstgöringen, ingen maskin. Det innebär att livet kommer hända och då kommer jobbet behöva vara ”bara ett jobb”. Det betyder inte att man är sämre som personal för det.

Det andra jag tänker på är att det behöver finnas en strukturerad återhämtningsfunktion i livet, samtidigt som det kontinuerligt jobbas med att hålla ner belastningen där den verkligen inte behövs. Människan bakom måste verkligen få och ta för sig av energin och samtidigt försöka att inte använda allt så för det kommer något. Det blir som absolut viktigast när man verkligen måste ”må bra” och hålla ihop. Det gäller absolut inte bara i yrkeslivet utan såklart också i privatlivet men det blir på något sätt ännu tydligare när man pratar om jobbet. Om en blåljuspersonal inte är i bra fysiskt skick så kan det bli problem när det blir skarpa situationer. Lätt att förstå. Men när hjärnan inte är riktigt med på banan som mellanchef, löneadminsitratör eller personalansvarig så tänker man inte på det som lika allvarligt på något vis. Men så tänker inte jag.

För mig är yrket helt oväsentligt, jag jobbar med människan bakom alla titlar. Människor idag har samma problem på insidan vare sig man är överläkare eller kassapersonal. När dörren är stängd och ljuset släkt hemma så tänker människor på väldigt liknande saker. Utbildning, social status eller pengar spelar ingen roll när man mår dåligt. Och det är precis just det som jag jobbar med. Att hjälpa människor att förstå mer om sig själva, om sin situation och sin yrkesroll för att skapa ett hållbart arbetsliv för att faktiskt kunna ha kvar energi EFTER jobbet och inte bara flyta runt i väntan på nästa arbetsdag.

Tack för att du läste.

Vill du veta mer om mina företagstjänster så hör gärna av dig i formuläret nedan så hör jag av mig.
 
 

Kontakta mig för att berätta mer om företagstjänsterna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-