Tre punkter och orka vara toppsäljare

Ditt huvud behöver dig mer än någonsin. Som säljare är du behov av att ha ork att vara din bästa version av dig själv vilket kan vara svårt. Men jag skall hjälpa dig.
Läs vidare så får du se.

Du som säljare är en nyckelperson i företaget. Du har en komplex yrkesroll som ställer höga krav på dig. Mindset, närvaro, förmågan att använda din EQ´och samtidigt ha koll på produkten/tjänsten, kundens behov och bygga en genuin relation eftersom bäst kontakter vinner.
Men om orken inte finns där? Om det är svårt med koncentrationen? Om kroppen känns som sirap? Om det känns som att du har potatismos i huvudet redan innan lunch och vad du än gör så är det som att du inte kan ladda dina batterier? Och jobbet som kräver din energi är bara en del av ditt liv. Vardagen, fritiden, familjen, barnen, förhållande och vänner kräver också energi. Du har inte en energireserv för jobbet och en helt annan för familjen och sen en tredje för din partner. Du har en. Till allt.

Att ha energi så det räcker till ditt komplexa arbete och din vardag är inte bara viktigt utan nödvändigt. Men det är inte självklart att det finns. Den finns åtminstone inte där helt ”automagiskt” utan är något vi måste skapa. Det finns nämligen fler saker runt oss människor som konsumerar energi och gör oss stressade och oroliga. Det är ingen immun mot.

Stigande matpriser, stigande räntor på lånen, stigande bränslepriser och el-priser som kommer slå hårt. Det saknas inte grejer att oroa sig för idag. Så är det för mig också. Mitt huvud har också en komplex vardag, precis som du som säljare. Jag är också beroende av min koncentration i mitt yrke som terapeut och föreläsare. Min närvaro, min förmåga att hålla utmanande och komplicerade samtal och samtidigt hålla koll på patientens olika behov och delar är allt pusselbitar i en vardag som måste fungera. Så hur tar vi hand om detta med ett huvud som verkligen måste ha energi i en värld som väldigt få av oss varit med om innan? Såhär tänker jag själv och försöker hjälpa mina patienter att landa i också:

1.      Att minska belastningen kräver väldigt sällan fler stresshanteringsinsatser. Det kräver mer luft i schemat. Möten bokade rygg i rygg i rygg, skippad lunch och ”köra in i kaklet” är inte luft i schemat. Det finns ingen luft i det schemat.
Även om antal möten och samtal är viktiga för säljprocessen till viss del så tänker jag att det är ännu viktigare att du har energi så du kan vara skarp i de mötena som blir av. Blir det några färre möten i veckan lär det fortfarande ge bättre effekt än om du hade köttat dig igenom dagarna.

2.      Tänk din lediga tid som ett ”retreat”. Om du skulle skapat ett så stort lugn på insidan som du kunde under din ledighet, hur hade du gjort då? Vad hade du behövt? Vad hade du velat göra? Även om du har saker att göra hemma i vardagen så går det ändå att använda principen. Att tänka på dig själv och din återhämtning i termerna av att ”jag skall göra vad jag behöver för min egen skull för att orka”. Att göra lite av det ofta är antagligen en väldigt bra sak för ditt huvud.

3.      Skapa rutiner för återhämtning. Tänk ett schema där du har vettiga rutiner som är smart för att skapa energi och minska belastningen. Sömn, mat och träning. Dessa tre punkter är ett bra fundament att stå på men kommer räcka en bit men inte hela vägen. Det är också väldigt viktigt att du har roligt i din vardag. Vi människor mår inte bra när livet består av problem och måsten men inget som lyfter upp, som vi kan se fram emot, som vi kan tänka tillbaka på. Det blir klart mycket bättre om man försöker planera in det fina och roliga istället för att vänta på att det skall bli ett bra läge.

Grundprincipen kring stressrelaterad ohälsa handlar om belastning kontra återhämtning. För mycket belastning och för lite återhämtning gör oss utmattade. Mindre belastning och mer återhämtning ger oss energin tillbaka till slut. Och det absolut bästa är om man kan hitta en fin balans innan det blir dåligt. Och då kan dessa tre tips vara ett väldigt bra första steg på vägen.
Vill du veta mer om hur jag jobbar med företag och nyckelpersoner i personalkritiska verksamheter och se om jag kan vara till hjälp för din verksamhet så skicka ett meddelande i formuläret nedan så pratar vi vidare.

Tack för att du läste.
 
 

Hör av dig om du vill veta mer

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-