Serien om den rosa och den blå elefanten

Del 1: Vadå färgglada fantasielefanter på en sida om stressrelaterad psykisk ohälsa?

Bild av Iduna Sundarp - @iduna_vildapel Bild av Iduna Sundarp - @iduna_vildapel
Tänk inte på en rosa elefant.
Det gick sådär va? Tänk på en blå elefant. Titta va stor och ståtlig hon är när hon rör sig. Då tänkte du inte lika mycket på den rosa elefanten, eller hur? Men den är kvar där du lämnade den. Vi har bara hjälp huvudet att flytta fokus en stund.
 
Introduktion – Vad är meningen med att fortsätta läsa här?
När det handlar om det som händer i människans huvud med känslor och tankar och reflexmässiga beteenden och sådant är det viktigt att skapa förståelse. Begriplighet. Det som är abstrakt och skumt behöver bli greppbart. Och då behövs det ofta liknelser och metaforer. Då blir det många gånger mycket enklare att förhålla sig till. Därav elefanterna. Många jag träffar som terapeut har lite svårt att känna och se hur tankar och känslor påverkar i vardagen. Elefanterna kan hjälpa oss lite med det.

I den här artikelserien skall jag göra ett försök att bryta igenom väggar och ”filter” i ditt huvud som kanske bromsar en del de viktiga förändringarna som behöver till för att må bättre i vardagen med stressrelaterad ohälsa. Alla vi människor, mig själv inkluderad naturligtvis, har olika saker som stoppar oss ifrån att förstå eller landa i viktiga insikter om oss själva.

Ett vanligt exempel på det är ”men VARFÖR kan jag inte sluta älta problem?”. Ja du har ju helt uppenbart förstått att det inte är så effektivt men någonstans är du inte heller redo att släppa taget om det du inte kan förändra. Så frågan är dels vad det är du behöver för att kunna sluta älta, dels vad det är som hindrar dig. I dessa frågor finns det alltid lösningar enligt min mening. Det finns alltid ett svar eller ett uteblivet svar som ger oss ledtrådar till vad som saknas och vad som hindrar. Det här kan man förstå mycket mer om genom våra rosa och blå elefanter. Och det är precis det jag tänkt med den här artikelserien. Inte så mycket att ge massa härliga lösningar på svåra problem utan att lära ditt huvud mer om tänket som leder fram till lösningen.

Den rosa och den blå elefanten
Så. Igen. Tänk inte på en rosa elefant.
Det gick sådär den här gången också va? Ordet ”inte” klickar inte riktigt i hjärnan så det som händer är att den fokuserar på objektet ändå.

Tänk inte på en rosa elefant. Tänk på den här galet fina och majestätiska BLÅ elefanten här borta i stället. Titta på hur den rör sig, titta på det vackra blåa skimret – fatta vilken kraft och energi det här djuret måste ha!
Den rosa elefanten är fortfarande kvar men jag hjälpte hjärnan att byta fokus till något annat. Hänger du med? Så här skall jag lura ditt huvud hela artikelserien kan man säga. Vi skall fortsätta göra en tankelek du och jag. Ett riktigt ”mind fuck” om du ursäktar uttrycket.

Jag kommer låta den rosa elefanten stå för det jobbiga, det svåra, det obekväma, det slitna, det smärtsamma, det hindrande du har i ditt huvud. Svåra och bråkiga tankar och känslor. Jobbiga minnen och drömmar. Reflexer och reaktioner som gör situationer svårare i stället för lättare. Det alla vi människor har.
Jag kommer låta den blå elefanten stå för det fina, det lätta, det vackra, det sköna, det starka, det kraftfulla, det utvecklande. Det alla vi människor vill ha.
Enkelt. Men ingen av elefanterna är du. Du står i mitten som person i ”elefanthagen”. För du är inte dina tankar och känslor. Du har tankar och känslor. Det är en fruktansvärd skillnad. Du är varken en rosa eller blå elefant. Du är du. Ingen av elefanterna definierar vem du är. Och det behöver du smaka lite på att det är så innan du läser vidare.

När den rosa elefanten tar över hägnet
Metaforen om elefanterna handlar inte om balans. Mycket inom psykologi och framför allt kring stressrelaterad psykisk ohälsa handlar absolut inte om balans. Men det gör inte grejen med elefanterna. Det handlar i stället om att kunna hantera den rosa elefanten så att den blå är den som driver oss. Att få koll på den rosa elefanten innebär inte att den försvinner. Det var heller aldrig syftet. Du behöver alltså den rosa elefanten för att kunna ta hand om den blå. Den rosa elefanten har nämligen trampat upp många av de stigar den blå går på idag och skall gå på imorgon.

Utan det jobbiga, utan de tuffa upplevelserna, utan sorg, utan rädsla, utan skam, utan skuld, utan att behöva utmana huvudet så hade vi människor varit väldigt utsatta. När du får läsa mer under serien om de stigar eller mönster den rosa elefanten trampat upp så kommer du också få läsa om när vi människor fått ”för mycket av det goda”, blivit överbeskyddade, överprioriterade och så vidare. Det skapar sina egna utmaningar för människan. ”Livet” som hänt är en del av att vara människa. Så skall det vara. Alla har sin historia. Men i dagens samhälle så får livet helt andra konsekvenser för oss och det blir så till stor del på grund av stress.

Beredskapssystemet som håller oss ifrån fara
Stress är ett beredskapssystem som skall hålla dig redo för att antingen slåss eller fly. Den skall och kommer sannolikt att hålla dig ifrån riktig fara. Stress gör att den rosa elefanten är högre prioriterad än den blå. Det svåra, jobbiga, hotfulla skall naturligtvis prioriteras för hjärna. Hur skulle det annars se ut? Vad hade hänt om hjärnan inte hade prioriterat hotet liksom. Vi hade varit döda som djurart för längesen. Stress kan också skapa en drivkraft för den blå elefanten att röra på sig mer eller åt andra håll men allt handlar i grund och botten om beredskap att slåss eller fly. Punkt.

Till saken hör också att ju högre stress och tempo du har desto svårare får du att ta perspektiv på saker och ting. Det blir alltså svårare att se en situation för vad den verkligen är i stället för hur den känns när du är stressad och uppe i varv. Då är det också helt rimligt att hjärnan fokuserar på allt det dåliga i den rosa elefanten eftersom det utgör ett hot. Eftersom det är just en beredskap inför ett hot så har det farliga inte inträffat ännu. Rädslan gör att hjärnan målar upp ett katastrofscenario, något att vara redo för. Ofta då större än vad som är rimligt för att få marginaler.

Eftersom stressen gör att perspektivtagningsförmågan inte riktigt hänger med så känns katastroftankarna sanna och äkta för hjärnan fastän det inte hänt något ännu. Dessa känslor och tankar handlar väldigt ofta om något du tror skall hända och det gör du mycket baserat på vad den rosa elefanten bär med sig och vilka stigar den trampat upp. Tidigare jobbiga upplevelser, den taskiga inställningen till dig själv, din låga självkänsla, din låga tro på din egen förmåga, uppfattningen om att andra tycker och tänker nedvärderande om dig och mycket mer. Den rosa elefanten med allt sitt dåliga har alltså fått större uppmärksamhet än den blå, för att förmågan att se situationen för vad den är i stället för hur den känns är rubbad på grund av stress.
Märker du den röda tråden?

Här kommer jag lämna dig tills nästa del i artikelserien om elefanterna. Så för att dra ihop säcken lite så har vi en rosa elefant som vi förvisso behöver ha men som absolut inte skall ta för mycket plats och vi har en blå elefant som är den som skall göra det värt och ta oss framåt. Hjärnan kommer fokusera på det som är viktigast och ber jag dig tänka på en rosa elefant så gör du det. Hjälper jag dig i stället att fokusera på den majestätiska blå och utsmyckade matriarken som rör sig som en gudinna och som får hela sin omgivning att stanna upp så tänkte du antagligen mer på den än på den rosa.

Stress är ett beredskapssystem som vi människor måste ha men det gör också att det blir svår att göra skillnad på det vi måste ta hand om hos den rosa elefanten och vad som bara är gammalt obetydligt skräp som varken spelar till eller från i situationen du har framför dig.

Och det skall vi reda upp lite i nästa del i serien om elefanterna.
Tack för att du tog dig tiden att läsa. Hoppas du fick med dig något bra.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln