Sommarlov. Ett underbart ord för många barn – Ett fruktansvärt ord för många föräldrar.

Jag vet inte hur många år jag har kommit tillbaka till jobbet i augusti, helt slut efter sommaren. Ju äldre flickorna har blivit desto lättare har det blivit som tur är men ändå. Herre gud alltså.
 
Jag har åtskilliga patienter just nu vars stress, trötthet och ångest har börjat stegra nu när våren kommer och sommaren rycker allt närmre. I Göteborgsområdet är det 1,5 månad kvar innan det är dags för skolavslutning och ”Den blomstertid nu kommer” med blockflöjtsinslag på en regnig skolgård där ingen vill vara utan alla vill bara hem.
 
Så ifrån att fixa lite frukost och skicka av barnen till skolan har man över natten fått en helt annan vardag. Och det kan ju såklart vara supermysigt och så. Om man orkar. Och det är ju just det som blir det krångliga då. Hur skall man orka när det har gått i ett sedan nyårsafton med mycket på jobbet och vabb och corona och osäkerhet och ännu mera vabb och trötthet som kanske inte går att sova sig pigg ifrån och allt på samma gång? Det är just exakt den frågan den här artikeln skall handla om. För det är svårt på riktigt. Men jag menar att det går att jobba med för att förbättra förutsättningarna.
I fredags släppte vi en podd på samma ämne och jag tänker att den här artikeln kan få vara ett komplement till den och en källa för information för den som inte orkar eller kan lyssna på poddar.
 
Det viktigaste tänker jag är struktur. Det var det jag själv kände saknades under de åren och det är ofta det som saknas för mina patienter. Vardagen bara händer och man tar allt på ”volley” och det är lätt att halka snett i både planering och energi. Bara en sådan enkel sak som att ha bestämt lunch i förväg och sett till att allt finns hemma för att kunna svänga ihop det snabbt, eller ännu hellre, något barnen med lite hjälp kan göra själva, kan skapa en väldig lättnad i en intensiv vardag där energin inte riktigt räcker. Så att skapa en plan och struktur runt vardagen skulle jag säga är helt nödvändig. Och inte bara runt maten och en matsedel utan flera saker.
 
·      En plan över utflykter/dagsaktiviteter
·      En plan över längre resor med övernattningar
·      En plan över barnens egna aktiviteter
·      En plan för föräldrars återhämtning
·      En plan över egentid
·      En plan för måltider
Allt detta är punkter som jag tänker mig kan bli krångliga att få till under sommarlovet utan lite struktur.
 
När det gäller barnen så finns det viktiga saker att ha med sig när man jobbar med detta. Den viktigaste punkten är en som många föräldrar har missförstått eller känner saker runt som gör den utmanande. Och detta kan vara ett ”svårt piller att svälja”.

Barn behöver inte aktiveras av mamma och pappa hela tiden, dygnets alla vakna timmar. Punkt. Det finns till och med en del utvecklingspsykologiska resonemang och nackdelar som händer om det är så. Får barnen aldrig en chans att sätta igång och arrangera egna aktiviteter kommer det bli svårare för dem ju äldre de blir. Deras hjärnan är beroende av att det blir tråkigt ibland för att stimulera kreativitet, drivkraft, sociala interaktioner osv. Man behöver alltså inte vara lekledare varje dag och hela tiden. Punkt.
 
En annan grej som kan vara vettig att ha med sig när det just gäller logistiken kring barnen är att barn och barns mat inte behöver vara så hysteriskt. Du är ingen dålig förälder eller ond människa om barnen får värma rester från igår eller något ok halvfabrikat till lunch eller middag. Allt behöver inte vara ny mat från grunden med ekologiska ingredienser hela tiden varje dag. Det finns ingen anledning att lägga in det valet och den värderingen om du själv knappt orkar bre en macka till dig själv på frukost. Insatsen står inte i proportion till fördelarna och definitivt inte i relation till konsekvenserna när du blir ännu tröttare.
 
Den tredje punkten runt barnen jag gärna lyfter är att bägge föräldrarna inte behöver vara med på alla aktiviteter (om det finns två föräldrar med i bilden). Det är väl en alldeles utmärkt idé att någon drar iväg med barnen medans den andra vilar eller bara ligger och pillar sig i naveln och kollar på tv?
 
Dessa tre punkter är mycket vanligt förekommande bland mina patienter och något jag själv brottades med tidigare. Kan vi få in lite ”chill” i detta så är det mycket vunnet.
När det gäller själva planen sen så tänker jag mig att man gör ett veckoschema som man sedan kan lägga in i ett månadsschema.
Såhär gjorde jag med en patient jag hade i början av veckan:

Återhämtning för mamma och pappa – VARJE dag.
Utflykter för hela familjen – En eller KANSKE två halvdagar i veckan.
Kortare upplevelser med en förälder – En eller KANSKE två små per vecka.
Fix och trix hemma i hushållet – En dag i veckan
Längre utflykter med övernattning – En varannan vecka

 
När man har dragit upp riktlinjerna tänker jag att det vore fint om man satte sig ner hela gänget så alla kunde vara med i planeringen. Då får barnen vara med och utforma planen och kommer ha mycket lättare att förhålla sig. Då kommer de också få se att föräldrarna har planerat in återhämtning för sig själva och då blir det inget konstigt när mamma och pappa bara gottar sig, det blir snarare en väldigt bra sak för barnen att få se och lära sig. Det skall inte vara 7000km/tim hela tiden varje dag för det är ingen som orkar det och det behövs inte ens.
 
Lite såhär tänker jag med sommarlovet. Får man med sig detta och en del av det vi snackar om i podden så lär perioden bli lättare att ta sig igenom i alla fall och man är inte helt sabbad när det är dags att börja jobba igen.
 
Hoppas du fick med dig något när du läste och lyssnade.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln