När det dåliga samvetet äter upp oss

Många jag träffar som terapeut och föreläsare lider av ett konstant dåligt samvete. Det slutar liksom aldrig. Och det är verkligen dåligt samvete för ALLT. Saker man borde gjort. Saker man skulle gjort. Saker som man känner sig skyldig att göra och om man missat det så är man också skyldig att åtgärda.
I de allra flesta fall är den här typen av skuld inte alls effektiv. Jag skulle till och med våga påstå att man kan utgå ifrån att den inte stämmer och skulle det då visa sig att det var annorlunda så får man ta det just vid det tillfället för att sedan fortsätta anta att skulden och det dåliga samvetet inte stämmer.
 
Så. När STÄMMER det dåliga samvetet? När är skulden faktiskt effektiv för oss människor? Ja det beror lite på. Jag tänker att skulden är effektiv när det är en mycket allvarligare form av situation som får större konsekvenser eller påverkar omgivningen på ett allvarligt sätt.

Tänk såhär:
Du har lovat att fixa handling eller mat tills i eftermiddag och när du kommer hem så väntar familjen på din mat. Det finns ingen mat hemma och alla är hungriga efter långa dagar på jobbet och i skolan. Du har missat maten. Den är helt enkelt inte handlad.


-       Du har sagt att du skulle ta hand om detta och så blev det inte – Du är skyldig att sticka iväg och fixa något till familjen att äta.
-       Du har sagt att du skulle betala räkningarna men inte gjort det så nu får både du och din partner problem att lösa och kostnaden har blivit större. Du är skyldig att fixa det du skulle fixat och även skyldig att se till att det inte blir så nästa gång.
-       Du har sagt saker till din partner som sårade. Du är skyldig en ursäkt och faktiskt också att reparera skadan ditt uttryck orsakat.
Dessa punkter kan man tänka är exempel på när skulden faktiskt har en plats. Men det är inte riktigt detta du går runt och har dåligt samvete över, eller hur? Det är helt andra saker. Mycket ”mindre” saker. Mycket ”lättare” punkter. För i hela den här diskussionen måste man också ha med sig att dina skuldkänslor stoppar dig från att agera på det sättet som jag precis skrev i punkterna. Du kommer aldrig någonsin vilja vara i vägen så mycket att du tappar handlingen eller säger skit till din partner som du inte skulle gjort.
Om vi nu skulle färgkoda skulden och det dåliga samvetet så tänker jag mig att de tre punkterna ovanför är röda medan det dåliga ”vardags-samvetet” är gröna. De gröna situationerna kan du utgå ifrån inte är funktionella eller stämmer och de röda kommer du utom allt tvivel att se när de väl kommer. Eller hur? Röda bollar i ett grönt bollhav är inte särskilt svåra att skilja ut.
 
På det här sättet kan en hel del av det dåliga samvetet till vardags lugna ner sig och det blir väldigt mycket enklare och inte alls lika jobbigt för huvudet. Då kan man också få lite plats för positiva grejer och energi istället för massa negativt som bara konsumerar energi utan att hjälpa dig framåt.
 
Så tänker jag.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln