Verktyg för att minska oron för kriget i ukraina

Det är otroligt vanligt att må dåligt över kriget och övergreppet mot Ukraina. Många fler än du tror tänker inte på så mycket annat än det här. Du är inte ensam.
 
Jag har läst massor av poster på Instagram om hur man kan göra för att göra det lättare och det är bra och logiska grejer.
Sluta nyhetsknarka, våga prata om annat med folk och försök hålla rutinerna i din vanliga vardag. ”Keep calm and carry on” är ett uttryck ifrån Storbritanniens regering 1939 för att hjälpa folket att undvika panik i samhället när den tyske dåren hotade med anfall. Och det stämmer även när dåren är rysk.
 
Men jag skulle faktiskt vilja lägga till en punkt till alla de andra vettiga. En punkt som jag fått hjälpa mina patienter mycket med, särskilt dem med exempelvis PTSD och starka oroskänslor i övrigt.
 
Mycket av det jobbig handlar om osäkerhet och för mycket information skulle jag säga. Hjärnan hoppar mellan olika ”ja men tänk om…”-tankar. Ju fler hopp i hög fart desto svårare kommer det vara för huvudet att hålla koll på vad du faktiskt vet. Förmågan att ta perspektiv på saker och ting försämras i takt med att tempot i tankarna ökar. Och en nästan ännu viktigare fråga - vad är faktiskt sannolikt?
 
Så punkten jag skulle vilja lägga till i klustret av vad du behöver göra för att inte må fullt så dåligt över säkerhetsläget i världen är att ”skapa en ståndpunkt runt vad du tror skall hända och håll dig till den.”
För att lyckas med denna behöver du först ta reda på vad du är rädd för skall hända. I detalj. Här finns inget för stort och inget som är för lite. Det viktiga är att du kan formulera det för dig.
När du har gjort det så vill jag att du skriver en formulering bredvid som skall handla om hur sannolikt det är att det inträffar inom de närmsta tre-fyra veckorna. Då kommer du kanske kunna se på saken ”nyktrare” än tidigare och inse att nivån på oron inte riktigt står i proportion till den verkligheten som finns just här idag och då kommer känslorna kunna lägga sig.

Ex:
Orostanke:
”Jag kommer behöva fly hals över huvud med mina barn i famnen för att Ryssland startar krig mot Sverige”.

Sannolikhet:
”Det är en låg sannolikhet att den ryska armén kommer angripa Sverige”.
 
När man gjort detta kan man bestämma sig för att detta är min ståndpunkt framåt och skriva ner det på en lapp.
”Lördagen den 12e mars kl 09.16 beslutade jag mig för att ståndpunkten jag har kring risken för Sverige att dras in i kriget i Ukraina är mycket låg. Sannolikheten gör att jag inte skall förbereda mig för invasion eftersom den beredskapen inte står i proportion till risken och det kommer bara göra mig trött.”
 
Så varje gång hjärnan drar i väg och försöker förbereda sig på krig så kan du ta fram lappen ur fickan och läsa innantill om vad du och hjärnan bestämde sig för när allt var lugnt och ni kunde tänka klart.
 
Min upplevelse är att denna tekniken fungerar riktigt bra för många av mina patienter. Till och med de med svårare situationer som bakomliggande PTSD och tidigare egna upplevelser av krigssituationer har fått hjälp av övningen. Det innebär inte att den fungerar för alla men det kan absolut vara något att testa för att se om det får effekt på dig för det kan ingen veta innan du testat.
 
Ta hand om dig vännen.
 
Björn Rudman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln