Vad är för mycket för huvudet vid en utmattning?

”Du får inte göra för mycket med huvudet, för då mår du sämre.”
Ja jo jo det fattar man ju, men hur mycket är för mycket? Finns det något som är för lite? Vad är lagom? Hur skall man veta? Hur skall det kännas? Jag skall försöka reda ut lite här i denna blygsamma lilla artikel.
 
Detta är väldigt komplicerat för de allra flesta. Så är det. Detta skulle jag också säga är en av huvudorsakerna till att läkningen inte går så fort som man kanske vill eller hoppas. Det är inte ovanligt att det funnits en obalans kring belastningen under väldigt lång tid hos någon med utmattning. Är huvudet vant vid att ”hålla käft och köra på” och vant vid att klara stora kognitiva belastningar så är det inte helt enkelt att bara ändra detta. Hjärnan tror liksom att det är som förr. Fast det är det ju inte. Det är verkligen inte som det var förr inne i huvudet.
 
Detta är ett ämne jag har uppe på bordet lätt fyra gånger om dagen tillsammans med mina patienter. Och det är lågt räknat. Detta är den kanske största stötestenen av dem alla inom utmattningsrehabiliteringen. Vad är belastning? Vad är det som belastar? Hur fungerar det?
Det enkla svaret på frågan om belastning är att det är ”allt”. Allt du upplever fysiskt och mentalt under dagen kommer ta olika mycket energi av dig. Det kommer belasta ditt huvud. Fysiskt kommer du resa på dig, promenera, sitta upp osv. Kanske tränar du eller rör på dig lite mer än minsta möjliga och det är också en belastning. Sedan har vi den kognitiva.
Den belastningen handlar mycket om sinnesintryck, det vill säga hjärnans processande av det du ser, hör, luktar, känner osv. Men också vad du känner och vad du tänker. Och interaktionen med andra människor och mycket mer.
 
Vid en utmattning är hjärnan så trött att den har väldigt svårt att filtrera intrycken den får, alltså kommer det mest in helt utan broms och trösklar. Och det är inte så det är tänkt att det skall vara. Man har alltså på olika sätt blivit ”överkänslig” mot sinnesintryck och det är ett av utmattningens kardinalsymptom. När hjärnan då har svårt att stå emot sinnesintrycken så betyder alltså enkelt uttryckt att den har väldigt svårt att stå emot belastningen. Det krävs alltså väldigt lite för att bli överväldigad och belastningen blir så stor att du blir tröttare. Därför kan det räcka med att dammsuga två rum för att crasha. Ljudet ifrån dammsugaren, koncentrationen för att hålla koll på vart man varit, vart man behöver dammsuga sen osv. är ibland fullt tillräckligt för att pajja.
 
När det gäller belastningen och sinnesintryck finns det lite olika saker man kan hålla ett öga på för att inte bli sämre när en aktivitet är på gång.

1.     Hur många sinnesintryck kommer det vara samtidigt under aktiviteten? Ju fler desto svårare för huvudet.
2.     Hur länge kommer aktiviteten att pågå? Även snälla aktiviteter kan ta väldigt hårt om de pågår för länge.
3.     Vilken intensitet kommer sinnesintrycken att ha? Starka ljud, ljus och lukter kommer skapa en större belastning än svaga.

Detta är några av punkterna jag jobbar med tillsammans med mina patienter för att skapa balans tillsammans med flertalet andra insatser.
Kanske kan punkterna och mina förklaringar hjälpa dig till någon insikt om att belastningen kanske måste förändras eller åtminstone ses över lite grann?
 
Så tänker jag i alla fall.
 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln