Det är svårt att ha en bra självkänsla när hjärnan samtidigt inte vill ta emot komplimanger

När man har ett konstant dåligt samvete och en massa skuldkänslor för allt möjligt och på samma gång är expert på att göra allting för alla andra innan man tittar på sina egna behov finns det i stort sett alltid en problematik med låg självkänsla samtidigt. Skuld är den stora motorn i dessa besvär och till den kopplas i stort sett alltid en dålig självkänsla. Häng med här skall jag förklara.
 
Självkänsla är ett mätinstrument som skall mäta upp positivt och negativt ifrån omgivningen. Backar vi bandet till när ditt dåliga samvete utvecklade sig och när du på något sätt fick lära dig att andras behov är viktigare än dina så är det inte särskilt svårt att se hur mätinstrumentet självkänsla inte har fått lära sig hur det skall vara. Vad som duger. Att du är bra. Att du fungerar PRECIS som du är. Tack vare att dina behov inte fick betyda så mycket som de hade behövt så har du inte fått lära dig att ditt ”själv” har en plats, att du betyder något i sammanhanget. Har du dessutom fått veta att prestation är mycket finare än välmående och att man helst av allt skall prestera och duga till innan man får vila blir det ännu knepigare. Om du aldrig fått känna att det du gjorde var bra nog och räckte så har du inte heller fått positiva mätsvar till mätinstrumentet självkänsla.
 
Eftersom skuld är den stora motorn i hela den här cirkusen så vill du ju såklart inte ha MER skuld. Det är rimligt. Så när du får någonting, till exempel en komplimang om att du är fin, så har du ganska små möjligheter att ta emot den. Antingen så förminskar du komplimangen så den inte är lika betydande och du inte blir skyldig lika mycket tillbaka eller så kastar du tillbaka en minst lika stor komplimang, helst ännu större. Så trots att din självkänsla behöver massor av bekräftelse och positiva svar för att kunna bli bra så klarar inte hjärnan riktigt av att ta emot det.
 
Ett bra första steg är att sluta förminska och kasta tillbaka komplimangen. Säg istället ”Tack.” Det räcker. Vill man vara lite mer avancerad och skapa lite mer effekt så tänker jag mig ett ”Tack, va snäll du är! Det gjorde mig glad att höra!”
Det kan vara ett väldigt bra ställe att börja på när det gäller just självkänsla, skuld och dåligt samvete.
 
Så tänker jag.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln