Stoppa utmattningen ifrån att hända igen!

Varför är det så lätt att bli utmattad igen? Varför är det så svårt att hålla kvar vid energin och inte halka dit igen? Och vad är det viktigaste att få ordning på för att kunna bli frisk och energirik igen?
 
Det första man behöver få höra är att det är otroligt vanligt att man blir utmattad igen om man väl blivit det en gång. Största orsaken till det skulle jag säga är att man blir väldigt mycket känsligare mot stress när man varit utmattad. Det är som att beredskapssystemet går sönder lite när fått ett utmattningssyndrom. Samma sak gäller förmågan till återhämtning. Det är inte säkert ”batterierna kommer laddas” som dem gjorde när du var yngre eller åtminstone inte bränt batterierna i en utmattning.
Så belastningen kommer vara svår att hålla ner tack vare att det kommer krävas mindre för att stressa dig mer än tidigare och återhämtningen kommer vara klurig eftersom batterierna inte laddar som du är van vid att de gjorde en gång. Därför är det väldigt lätt att bli utmattad igen, särskilt när man skall återgå till jobbet.
Och på tal om just jobbet så är det en väldigt stor faktor i problemet att det är lätt att bli utmattad igen. För återgången på säg 25% ligger helt i knäet på arbetsgivaren som i de flesta fall saknar medicinsk kompetens att vara en pålitlig part i detta avancerade rehabiliteringsmedicinska.
Om Zlatan skadar sig så börjar han inte med 5 minuter match när det börjar kännas bra runt skadan igen, eller hur? Men att börja på 25%, dvs 10 timmar veckan, vilket i många fall förläggs till två timmar per dag, kan mycket väl vara att börja ”spela match direkt”. Bara det faktum att du skall ta dig till jobbet efter en morgon hemma med barnen kan vara fullt tillräckligt för en utmattad hjärna på en hel dag. Man glömmer ofta bort att det inte kommer ske någon ”teleportering” till arbetet utan det är en process att hamna där. Som dessutom måste utföras imorgon igen. Och dagen efter det.
 
När vi försöker isolera belastande moment i vardagen och tittar på hur mycket dessa tar egentligen blir det väldigt tydligt varför ”enkla” saker lätt blir för mycket. Och då har vi inte ens börjat prata om själva arbetsuppgifterna ännu.
En återgång till arbetet efter sjukskrivning för utmattning bör enligt min mening bestå av ett antal enkla komponenter och några skall absolut inte finnas.

1.     Övning och tillvänjning av morgonrutiner, träning och tillvänjning av transport till jobbet.
2.     Övning och tillvänjning av sinnesintryck i miljön på arbetsplatsen.
3.     Övning och tillvänjning av social interaktion på arbetsplatsen
4.     Enkla uppgifter utan krav på prestation alls.
 
Punkterna är väldigt individuella och måste anpassas därefter. Jag tänker också att detta passar vissa situationer medan det finns någon annan som behöver helt andra punkter.
 
När det gäller grejer som absolut kommer vara i vägen för en bra återgång ifrån sjukskrivning finns det ett antal saker att hålla koll på. Precis som punkterna ovan är detta punkter som passar vissa och andra behöver både fler och en annan typ av försiktighet.

1.     Miljöer där det är svårt att reglera intrycken är dåliga. Öppna kontorslandskap är bara en bra idé på pappret, aldrig annars. Särskilt inte i en återgång efter sjukskrivning för utmattning
2.     Kravställda arbetsuppgifter. Det skall inte göra något om du inte får till arbetsuppgiften just nu.
3.     Deadlines. Bara glöm det.
4.     Personalansvar. Bara glöm det också.
5.     Ekonomiskt ansvar. Bara glöm det ännu mer.

Ungefär såhär tänker jag kring återgången efter sjukskrivning.
Många gånger är jag faktiskt involverad i detta för mina patienter. Särskilt i de fall där arbetsgivaren ödmjukt har insett att detta ligger ovanför deras medicinska kompetens. Jag vet inte hur många listor jag gjort under åren med vad individen behöver och framförallt, absolut inte behöver.

Som jag ser det så är det verkligen inte bara ett tack och hej och 25% på jobbet. Det kan gå väldigt fort innan det blir väldigt dåligt och det är inte meningen med detta tänker jag.
 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln