Vad är "Lagom" med aktivitet i en utmattning?

Det här är något av utmattningsrehabens absolut svåraste fråga som jag hoppas kunna ge min syn på i denna lilla enkla texten.
På ena sidan måste hjärnan få vila. På andra sidan måste du som människa få uppleva saker, känna meningsfullhet och sammanhang och göra saker som ger dig glädje (eller i alla fall inte är bara att sitta hemma och vänta på att få gå och lägga sig). Men vad är lagom? När blir det för mycket?

Hur skall man ens veta allt detta? Det är väldigt enkelt. Det kan du aldrig förväntas att göra.
Det tråkiga är att det ges väldigt begränsat med information om detta till exempel i samband med diagnos men kanske ännu sämre, som jag ser, knappt alls under ordinarie ”behandling” för just utmattningssyndrom. Och det är ett stort problem i mina ögon. Människor som mår dåligt i utmattning hade kanske sluppit må fullt så dåligt och framför allt faktiskt, bli friskare mycket snabbare. Det är något jag känner att jag kan försöka förändra. Kanske genom en sådan här text.
 
Jag skall försöka hålla det så enkelt jag kan så du som läser kan hänga med. Vi kör det i punktform tänker jag.
 

 •  Ju fler och större sinnesintryck en aktivitet innehåller desto större utmaning för hjärnan. Detta är något som behöver hållas ner för de flesta med ett utmattningsbesvär.
  • Fika på café – Transport till och från caféet – ljud, ljus, rörelser, social interaktion etc = många sinnesintryck = stor belastning för hjärnan
  • Storhandla – Transport till och från affären – ljud, ljus, rörelser, koll på inköpslistan, hitta varor på olika ställen, betala i kassan = många sinnesintryck = stor belastning för hjärnan.
  • Konsert – höga nivåer av ljud, ljus, rörelser, människor. Extremt stor belastning för hjärnan
  • Resa – Transport till resmålet, nya intryck på plats, större krav på prestation för att till exempel hitta runt i staden, koncentration för att lösa dagens mat osv.Stor belastning för hjärnan.
 • Bara för att en situation inte innehåller så extrema intryck som en konsert eller på ett café så betyder inte det att situationen inte belastar hjärnan mycket. Det kan också vara situationer över längre tid eller som tar din uppmärksamhet på andra sätt.
  • Alla aktiviteter där hjärnan måste koncentrera sig länge.
  • Emotionellt jobbiga upplevelser som får dig att ”må sämre” som mer stress, ångest, rädsla, skuld, skam, nedstämdhet.
  • Situationer hemma där det kommer plötsliga och skarpa ljud (som det gör med små barn till exempel)

 
Som jag skrev i början av texten så behöver hjärnan dels vila och dels måste den få uppleva roliga saker för att dels få energi men också för att stoppa depressionsspiralen. Så hur gör man då när allt det man tycker är roligt finns i punkterna ovanför eller kanske framförallt, att allt det som äter upp energin finns ovanför och det går inte att ta bort?
Jag tänker två saker om det där. Eller kanske möjligen tre.

1.     Du är utmattad just nu, inte för alltid. Låter du hjärnan vila så kommer det inte vara såhär för evigt. Du kommer kunna göra sakerna du längtar efter igen men kanske att du får anpassa aktiviteten lite så den inte blir farlig för dig.

2.     Det är viktigt att lära sig vilken aktivitet som gör dig trött och vilken som inte gör det. Det är minst lika viktigt att försöka lära sig hur länge du kan göra varje grej innan du behöver bryta för att inte bli för trött. Du kanske kan gå i en affär i 30 minuter men 60 minuter gör dig pangtrött? Denna fakta är väldigt viktig för dig och din läkning av utmattningen.

3.     Blir du trött av en aktivitet som du verkligen vill och behöver göra för din egen skull kan du använda en smart teknik som kallas för ”Pacing”. Pace är det engelska ordet för takt. Strategin går ut på att du skapar en lugnare takt som inte bara innehåller ”slag” utan även pauser.
Den ser ut såhär:

Vila innan – Gör aktiviteten i en omfattning som du vet inte gör dig pangtrött – Vila efteråt.

Du bäddar alltså in aktiviteten i vila kan man säga. Då kan du i många avseenden både ”ha kakan och äta upp den samtidigt”. Du kan få uppleva en fika med en kompis men tack vare att du har preppat innan med vila och jobbar aktivt med återhämtning direkt efteråt så kommer aktiviteten inte sänka dig i flera dagar utan bara en liten stund och du fick allt det positiva som vi var ute efter.
Smart va?

4.     Den absolut svåraste punkten rör hemmasituationen som inte tillåter den vilan och belastningsminskningen du behöver. Som till exempel med små barn. Så hur gör man? Spontant tänker jag att man behöver framförallt lägga ner lite tid på att hitta strategier för att minska ner antalet intryck.
 
Allt detta är svårt. Det är saker jag får hjälpa mina patienter att få till i sina vardagar och alla har olika vägar fram och olika saker de tycker är svårt att som sitter hårt inne i vardagen att förändra. Men det går. Jag lovar att det går. Men som du kanske förstår handlar det inte om en stresskurs på vårdcentralen utan skräddarsydda terapeutiska samtal och helt individuella insatser på rätt nivå vid rätt tillfälle för människan.
Men det går. Jag lovar att det går.
 
Tack för att du tog dig tiden att läsa.
Dela gärna artikeln vidare till någon som du tror behöver läsa.
 
Björn Rudman

Vill du bli kontaktad för en personlig konsultation för att ta reda på om jag är rätt person för dig och din terapi eller samtalscoachning? Fyll då i formuläret nedan.
Vill du hellre boka tid direkt går du in under "TIdsbokning" i meny högst upp på sidan.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln