Utmattningens lösning – Balansen mellan belastning och återhämtning

Väldigt mycket utav mitt arbete som terapeut när jag arbetar med individer som blivit drabbade av utmattningssyndrom eller stressbesvär, handlar om att hjälpa till att skapa förutsättningar för balans mellan belastning och återhämtning.
 
Egentligen kan man säga att det även är det som är hela orsaken till utmattningen. Belastningen har varit för hög i förhållande till återhämtningen (eller hur återhämtningen har fungerat eller klarat av).
 
Lösningen både för att slippa bli sjuk i utmattning och att bli frisk om man redan blivit drabbad, handlar alltså om att minska belastningen och öka förutsättningarna för återhämtning. ”Svårare” än så är det alltså inte. Men samtidigt finns det inget svårare för de som blivit utmattade. Paradoxalt, eller hur?
 
Att prioritera återhämtning, att lära sig mer om hur det fungerar för just ”mig”, att förstå vad man behöver och när man behöver det är alla delar av ett komplicerat pussel. Men det är absolut inte hela bilden. Du kommer bara ”så långt” med bara återhämtningen. För vissa räcker det långt. Så långt att energin återvänder och livet likaså. Men för de flesta måste även belastningen sjunka. Och då behöver man börja att reda lite i vad belastning faktiskt innebär.
 
8 timmar på jobbet. Det är ju såklart en belastning. Men resan till jobbet då? Är inte det en belastning? Resan hem? Att administrera Hemmet AB på eftermiddag och kväll. Belastning? Ah rätt så mycket va?
Är massa orostankar en belastning? Klart det är. Är en konstant låg självkänsla och en inre taskig röst som hela tiden talar om hur dålig man är en belastning? Självklart. Det inneboende pressade kravet på prestation? Det är väl ingen belastning eller? Det har ju alltid varit så? Det är en enorm belastning. Precis som på samma sätt som dålig sömn, hård träning, att göra saker man egentligen inte orkar och massor av fler exempel.
Min poäng är att ALLT är en belastning. Någonstans måste du börja reda i vad du måste göra och vad du gör i ren reflex. Du måste också se vad som går att skära ner på och vad du kan lämna över till någon annan.
Allt betyder något här. På riktigt A L L T. Ingen sten kan lämnas orörd. Allt måste vändas på.
 
Det är inte säkert man kan fixa med superstora saker. Och det är inte riktigt meningen heller. Jag tänker oftare ”många bäckar små” med flera olika små insatser snarare än två eller tre stora livsomvälvande grejer.
 
Belastning och återhämtningen.
Där har du grejen runt utmattning.

Så tänker jag.
 
Tack för att du tog dig tid att läsa. Vill du dela artikeln vidare skulle jag bara bli glad.
 
Björn Rudman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln