Utmattning och ADHD – The perfect storm

Vid ett utmattningssyndrom krävs att hjärnan får vila. Får den inte det så kan läkningen ta mycket lång tid. Då blir saker och ting väldigt knepiga om det aldrig blir lugnt i hjärnan. Eller hur? Detta och en hel del till tänkte jag ägna den här första ”längre” artikeln till på denna sida. Tack för att du tar dig tiden att läsa.
 
Vid ett utmattningssyndrom finns det vad man vet och kan se inom forskningen ingen terapi eller behandling som är bättre än någon annan. Den minsta gemensamma nämnaren är ”tid”. Hjärnan måste få TID på sig att vila, att återhämta sig och att läka. Under den här tiden är det viktigt att belastningen är låg och anpassad till mängden återhämtning man kan få i vardagen. Finns det en obalans där så kan du räkna med att det blir svårt att bli bättre. Det kommer antagligen att ta ganska lång tid att komma ikapp om det ser obalanserat ut.
Men om man har ADHD eller ADHD liknande drag (behöver inte alls finnas en diagnos eller något skrivet på papper, man kan känna igen sig i detta ändå), så är det väldigt svårt med balans. Det är svårt att inte hoppa på nya balla grejer när man är trött och det är väldigt svårt att vara hyfsat still och vila när man har just ADHD.
 
Vid ett utmattningssyndrom finns det ett antal olika punkter man behöver tänka på och som blir lite extra bråkiga med ADHD.

-       Du behöver kunna känna hur trött du är och att du behöver vila – Med ADHD är man ofta världsmästare på att gasa tills det rasar. Man är inte världsbäst på att känna efter så att säga.

-       Du behöver kunna ha lite handbroms när det gäller att göra saker. Det är inte ”Handbroms” man associerar mest med ADHD om man säger så.
Det går inte att göra allting hela tiden även om det är roligt. Utmattningen och tröttheten kommer hata att du hoppar på alla nya roliga saker hela tiden. Du behöver istället välja aktiviteter som är vilsamma, som ger energi utan att dränera dig. Det är inte säkert det känns som det roligaste.

-       När känslorna styr dina beslut så flyr man ofta ifrån det som är jobbigt och springer mot det som är kul. Med ADHD ligger ofta känslorna nästan som utanpå skinnet och är väldigt kraftfulla i storleken. Då är det svårt att inte vara känslostyrd.
För hjärnan är ekvationen ”Stora känslor = Viktigt att agera på” helt sann. Svårt då med en situation där jobbigt blir svinjobbigt och roligt blir euforiskt.
 
Så hur löser du detta? Måste du få en utredning och medicin om du inte har diagnos? Går det att göra något direkt? Går det att hitta en vila och balans trots allt det svåra jag precis beskrev?
Det går absolut att göra mycket åt själv och jag skulle vilja säga att när man testat detta och fått till det men vardagen ändå är svår, då kan det absolut vara läge att börja titta på kompletterande behandling inom sjukvården.
 
Men! Jag tänker mig några enkla saker som jag själv använder när jag är trött och hjärnan inte slutar tänka. Detta är även saker jag ger till mina patienter som har liknande situationer som det vi pratar om här.

Nummer 1 – Hitta en aktivitet där hjärnan måste vara närvarande på bara den saken och där det inte GÅR att göra något annat. Att vara lättdistraherad är ett kardinalsymptom på ADHD och ADD och då behöver vi göra vad vi kan för att lära hjärnan hålla koncentrationen och öva sig på det. Det kommer också bli väldigt mycket lättare på insidan av att jobba med den medvetna närvaron eller mindfulnessen. Den kommer tillslut göra att du får en bättre ”handbroms”.
Jag tränar kampsport – det är väldigt svårt att tänka på annat när en motståndare försöker sparka en i ansiktet om man säger.
Någon kanske simmar – Slutar man simma så sjunker man.
Någon kanske rider – Sitter man och dagdrömmer på hästryggen så kommer hästen känna det och kör kanske sitt eget race.
Hitta en aktivitet där du tvingas till mental fokus.
 
Nummer 2 – Gör vad du kan för vara så lite sårbar du kan på insidan. Trötthet, låg energi, hunger, stress osv. påverkar oss människor vare sig vi vill eller inte. Den sårbarheten vi kan få av att vara låga på energi för att vi inte ätit ordentligt eller på länge kan få stora konsekvenser för någon som är både trött och brottas med ADHD eller liknande. Här behöver man verkligen göra vad man kan och så gott man kan för att det skall bli så lite dåligt som möjligt tänker jag. Så tänker jag ofta för min egen del.
 
Nummer 3 – Du behöver hitta sakerna som fyller på energi i livet. Vet du inte vilka det är så behöver du lägga lite tid på att leta. Du är alltså ute efter aktiviteter som känns bra i magen, som känns bra att göra, som du längtar till, som du kan tänka tillbaka på och få en liknande känsla en gång till av blotta tanken. Aktiviteten behöver göra så att du ”landar på plus” så att säga.
 
Smaka lite på dessa tre punkter och se vad du kan göra för att få till det i vardagen. Och våga häng i lite. Ge inte upp bara för att det är lite stökigt i början och inte helt busenkelt. Det är väl värt sin tid.
 
Tack för att du tog dig tiden att läsa. Dela gärna artikeln vidare till någon du tror kan behöva informationen.

/Björn Rudman 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln